Ползите и рисковете от въвеждането на еврото в България ще бъдат

...
Ползите и рисковете от въвеждането на еврото в България ще бъдат
Коментари Харесай

В парламента: Обсъждат ползите и рисковете от въвеждането на еврото у нас

Ползите и рисковете от въвеждането на евро то в България ще бъдат разисквани на кръгла маса през днешния ден от 09:30 часа в зала „ Изток “ на Народното събрание. 

Събитието се провежда от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание с председател Любомир Каримански ( “Има подобен народ “).

Форумът на тематика „ Инфлация и стопански напредък. Въвеждане на единната евро пейска валута в Република България – изгоди, провокации и опасности “ събира представители на Световната банка,
Международния валутен фонд, Европейската комисия, Европейската капиталова банка, Българската национална банка, работодателските организации, синдикати, представители на академичната общественост. Основните тематики, които ще бъдат разисквани, са свързани с инфлацията преди войната в Украйна, както и редовно значими критерии за приемането на страната ни в Еврозоната.

В петък ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание сигнализира, че Националният проект за приемането на евро то в България е в дневния ред на Министерския съвет, макар неналичието на разбор. По тематиката бяха извършени и два експертни съдружни съвета, в които участваха представители на ръководещата коалиция - „ Продължаваме Промяната “, „ ИТН “, „ Демократична България “ и
„ Българска социалистическа партия за България “. Именно въз основа на тях ръководителят на бюджетната комисия подсети на съдружните си сътрудници, че е била реализирана договорка Министерство на финансите да изготви прелиминарен разбор на изгодите и рисковете с въвеждането на евро то от 1 януари 2024 година

Каримански напомни, че преди да има подобен обстоен разбор, по този начин, както е било записано и в съдружното съглашение на ръководещите, не би трябвало да се приема техническият и действен проект за въвеждане на евро то. Няколко часа по-късно държавното управление одобри проект за въвеждане на евро то в България. Приемането му бе оповестено на брифинг в Министерския съвет от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. 

Това е оперативният проект, който дава ясни периоди и задания към банките, платежните и държавните институции по какъв начин тъкмо да се вкара евро то, по какъв начин ще става превалутирането, обръщането на депозити и заеми, изясни Василев. Той напомни, че заложеният период за въвеждането на евро то в България е 1 януари 2024 г. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР